Tuesday, May 24, 2011

Kek Keju Coklat Strawberi

Bahan - bahan :

LAPISAN COKLAT
200gm          mentega (dicairkan)
  30gm          serbuk koko
  90gm          tepung gandum (diayak)
150gm          gula kastor
2 biji            telur (dipukul sedikit)

LAPISAN KEJU
375gm          krim keju
100gm          gula kastor
150gm          buah strawberi
2 biji            telur (dipukul sedikit)
1 sudu kecil  esen vanilla

Cara - cara :

LAPISAN COKLAT 
  1. Campurkan mentega cair, gula dan sebuk koko di dalam mangkuk. Kacau sebati.
  2. Kemudian masukkan telur secara perlahan-lahan. Kacau sehingga sebati.
  3. Masukkan tepung gandum yang telah diayak dan dikacau sebati.
  4. Tuang ke dalam loyang yang telah di gris. Ketepikan.
LAPISAN KEJU
  1. Di dalam mangkuk, pukul krim keju, gula dan esen vanilla dengan mixer sehingga tekstur menjadi licin.
  2. Masukkan telur yang telah dipukul sedikit demi sedikit. Kacau.
  3. Tuang adunan ke atas adunan lapisan coklat. 
  4. Tabur buah strawberi di atasnya.
  5. Bakar adunan pada suhu 180 degree selama 40-45minit atau sehingga masak

p/s : Biarkan sejuk setelah masak, barulah di potong. Selamat Mencuba (^_^)

No comments:

Post a Comment